Torte


Torta sa lješnjacima i karamelom



ZA BISKVIT:                                                                                   ZA FIL:
  • 8 kom bjelanaca                                                                                     1l punomasnog mlijeka
  • 140 gr šećera                                                                                         8kom žumanaca
  • 160 gr pečenih mljevenih lješnjaka                                                        300gr karamel bombona
  • 2 kašike oštrog brašna                                                                          160gr gustina
  • 2 kašike kakaoa                                                                                     170gr šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo                                                                   100gr maslaca
  • 100 ml ulja                                                                                              200ml slatkog vrhnja


GANACHE KREMA:
250 ml slatkog vrhnja
100gr čokolade za kuhanje
100gr noissete čokolade (može i mliječna ili opet obična crna)


NAČIN PRIPREME:
  1. Karamel krema:
    Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
    Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi
  2. Biskviti:
  3. Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
  4. Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
  5. Nastavak krema:
  6. U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
  7. Slaganje:
  8. Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
  9. Ganache
  10. Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.



Nema komentara:

Objavi komentar