Kolači

Monte kolač


Sastojci

  • jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • prašak za pecivo
  •                     fil 1
  • 8 dl mlijeka
  • 15 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 250g margarina
  • fil 2
  • 0,5 l šlaga
  • 100 g mliječne čokolade
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • Zaljev
  • šolja vode
  • šolja šećera



Način pripreme
  1. Umutiti sastojke za biskvit i peći na 200 stepeni. Dok se peče provreti zaljev. Pustiti da se oboje skoro ohladi, pa zaliti.

  2. Prokuhati mlijeko i šećer, dodati gustin umućen u mlijeku (uzeti od 8dl). Kašike gustina treba da su s vrhom, ali ne baš prepune. 
    U ohlađen fil dodati prethodno umućen margarin, pa premazati po kolaču.

  3. Izlomiti čokolade u tečni šlag i pustiti da vrije na laganoj temperaturi dok se čokolada potpuno otopi. Ostaviti da se napola ohladi, pa polako preliti po kolaču. Prvi put kad sam pravila bio mi je vruć fil i kako sam ga izlila na bijeli fil odjednom se napravila rupa :D
    Isto tako, kad stavljate bijeli fil dobro poravnajte da čokolada ne bi bila deblja tamo gdje je kolač niži. Ostaviti u frižideru dok se čokolada stvrdne i onda staviti foliju na tepsiju.

Čudo od čokolade





ZA BISKVIT:                                                                            ZA KREMU:
4 jaja                                                                                          0,5l slatkog vrhnja
10dkg šećera                                                                              20dkg čokolade za kuhanje
20dkg margarina
10dkg čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo

NAČIN PRIPREME:
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći  na 180°C oko 20 min.
Provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar