Pamuk kiflice
Za tijesto: Za fil:
2 jaja Džem po želji
2 dl ulja
3dl mlijeka Za sirup:
1 kašika suhog kvasca 200 gr šećera
100 gr šećera 3 dl vode
700 gr brašna
NAČIN PRIPREME:
U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jajeta, 2 dl ulja i brašnom zamijesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet delova. Svaki dio razvaljati u krug i isječemo na 8 trouglova. Na svaki trougao tjesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim djelovima testa. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U međuvremenu skuhati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa posuti kokosom.
Štrudla sa pekmezom
ZA TIJESTO:
500gr brašna
100gr šećera
1 prašak za pecivo
250ml mlijeka
2 jaja
100gr margarina
malo rendane limunove i narandžine korice
NAČIN PRIPREME:
Zamijesiti tijesto od gore navedenih sastojaka.
Staviti da nadođe.
Kada nadođe onda ga prekuhati.
Zatim razviti, namazati pekmezom po želji, mi smo koristili od šljive. Potom urolati i staviti da se peče. Kad je pečena namazati margarinom i posuti šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar