Sastojci
- sastojci: 2 jaja L veličine
- 70 g šećera
- 30 g kakaa u prahu
- 100 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 50 g mljevenih lješnjaka
- 50 g ribane čokolade sa lješnjacima
- 170g glatkog brašna+1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica arome lješnjaka ili vanilije
- krema: 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g Dukatos grčkog jogurta(2 jogurta)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- karamel: 150 g šećera
- 80 ml vrhnja za šlag
- 30 g maslaca
- glazura: 120 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade 43-50% kakaa,može i mliječna
Priprema
- 1.1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite sa šećerom u čvrst snijeg.Dodajite jedan po jedan žumanjak i poslije svakog dobro izmiksajte da se žumanjak poveže.U drugoj posudi mikserom povežite sve ostale sastojke osim mljevenih lješnjaka i ribane čokolade.Dodajite u smjesu u par navrata snijeg od tučenih jaja.Miješajte špatulom da se zadrži prozračnost.na kraju špatulom umiješajte mljevene lješnjake i ribanu čokoladu.Stavite u kalup 24 cm peći na temperaturu od 170C-45 min ili na 180C 35 min.Provjeriti čačkalicom.Ako želite tanji biskvit slobodno ga možete prerezati na dvije kore,staviti na kremu i preliti glazuru.Gotov biskvit prelijte čokoladnim mlijekom.
- 2.2. Za kremu izmiksajte vrhnje za šlag.Dodajte dukatos jogurt i ekstrakt vanilije, pomiješajte kratko da se poveže sa šlagom.Pazite da ne premiksate šlag.Kremu probajte ako volite slađe dodajte žlicu šećera u prahu.
- 3. Za karamel topite šećer na laganoj vatri da se rastopi.Budite oprezni da vam ne zagori.Ja sam koristila suhi postupak topljenja šećera.Vi možete mokri postupak da dodate malo vode.Maknite sa vatre i dodajte malo vrhnja za šlag da karamel prestane kuhati.U ovom trenu će sa karamel zapjeniti pa budite oprezni.Dodajite postepeno i ostalo vrhnje,vratite na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže.Vrhnje za šlag neka bude mlako.Maknite sa vatre i umiješajte maslac.Stavite karamel da se hladi na sobnoj temperaturi,kasnije preselite u hladnjak.
- 4. Slaganje torte:biskvit stavite na podlogu za serviranje.Stavite obruč koji obložite plastificiranom folijom.Premažite polovicu kreme.Jedan dio kreme stavite u slastičarsku špricu sa širokim otvorom i napravite dva kruga uz obruč.Krugovi neka budu jedan do drugog,ne jedan na drugom.Na ovaj način pravite prostor u koji ćete uliti karamel.Karamel lijevate ohlađen,al još uvijek tekući sirupaste gustoće.Pospite malo mljevenih lješnjaka,ako želite.Ja jesam vi ne morate ako želite čisti karamel.Preselite u zamrzivač da vam se karamel stegne da možete nanijeti ostatak kreme.Kremu što vam je ostala držite vani ne u frižideru da bi je lakše kasnije nanijeli na karamel.Ostavite malo kreme za poravnati stranice torte.Kad se karamel stisnuo( provjerite prstom!)nanesite slastičarskom špricom osratak kreme.Zagladite špatulom i stavite kratko u hladnjak.Kad se krema stisnula izvadite tortu iz obruča i zagladite stranice torte.
- 5. Rastopite čokoladu u vrhnju za šlag i prelijte po ohlađenoj torti.Ukrasite krupno sjeckanim lješnjacima.
- Dobar tek.
Nema komentara:
Objavi komentar