Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja, 100 g šećera, 70 g omekšalog maslaca, 100 g brašna, 4 žlice vrele vode, 130 prepečenih i samljevenih lješnjaka, 1 vanil šećer, pola praška za pecivo.
Za karamel sloj:
200 g šećera, 120 g krupno mljevenih lješnjaka, 2 dl vrelog mlijeka
Za kremu:
400 ml vrhnja za šlag, 500 g maskarpone sira, 5 listova želatine ili 1 vrećica mljevene ...otprilike!
Za glazuru:
100 g kristal šećera, 100 ml vrelog vrhnja za šlag, 50 g maslaca, 1 list želatine ili 1 žličica mljevene ...otprilike!
Za biskvit:
4 jaja, 100 g šećera, 70 g omekšalog maslaca, 100 g brašna, 4 žlice vrele vode, 130 prepečenih i samljevenih lješnjaka, 1 vanil šećer, pola praška za pecivo.
Za karamel sloj:
200 g šećera, 120 g krupno mljevenih lješnjaka, 2 dl vrelog mlijeka
Za kremu:
400 ml vrhnja za šlag, 500 g maskarpone sira, 5 listova želatine ili 1 vrećica mljevene ...otprilike!
Za glazuru:
100 g kristal šećera, 100 ml vrelog vrhnja za šlag, 50 g maslaca, 1 list želatine ili 1 žličica mljevene ...otprilike!
Priprema:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i postupno dodati pola količine šećera. Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom ... dodati sve navedene sastojke. Umiješati snijeg od bjelanjaka i izliti u oblik za pečenje s papirom na dnu. Promjer je 28 cm!
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i postupno dodati pola količine šećera. Posebno istući žutanjke s preostalim šećerom ... dodati sve navedene sastojke. Umiješati snijeg od bjelanjaka i izliti u oblik za pečenje s papirom na dnu. Promjer je 28 cm!
Peći 15 min na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Za karamel sloj staviti šećer u prikladnu posudu i otopiti ga na laganoj vatri... Kad posmeđi dodati lješnjake i miješati dok sve ne dobije lijepu boju... Maknuti s vatre i uliti vrelo mlijeko ... promiješati i vratiti na vatru.
Kuhati još oko 5 minuta.
Za karamel sloj staviti šećer u prikladnu posudu i otopiti ga na laganoj vatri... Kad posmeđi dodati lješnjake i miješati dok sve ne dobije lijepu boju... Maknuti s vatre i uliti vrelo mlijeko ... promiješati i vratiti na vatru.
Kuhati još oko 5 minuta.
Vruće preliti preko hladnog biskvita.
Za kremu namočiti želatinu u hladnoj vodi kako piše na pakiranju. Odvojiti 5 žlica vrhnja i zagrijati ga do vrenja. Maknuti s vatre i umiješati nabubrenu želatinu. Istući vrhnje za šlag, ali ne sasvim do kraja ... neka ostane mekanije...
Mikserom umiješati želatinu u sir. Ručno spojiti sir s vrhnjem, dodajući po dio vrhnja u sir...
Izliti preko karamel sloja...
Mikserom umiješati želatinu u sir. Ručno spojiti sir s vrhnjem, dodajući po dio vrhnja u sir...
Izliti preko karamel sloja...
Izravnati ! Kalup bi trebao biti ispunjen skoro do vrha...
Ostaviti u hladnjak preko noći!
Sutradan tortu izvaditi iz kalupa na podložak i preliti glazurom i ukrasiti po želji... krupno mljevenim, prepečenim lješnjacima i cijelim karameliziranim... po ukusu!
Ostaviti u hladnjak preko noći!
Sutradan tortu izvaditi iz kalupa na podložak i preliti glazurom i ukrasiti po želji... krupno mljevenim, prepečenim lješnjacima i cijelim karameliziranim... po ukusu!
Za glazuru otopiti šećer, karamelizirati ga i dodati vrelo vrhnje. Promiješati i kuhati dok se fino ne zgusne... Maknuti s vatre i umiješati maslac i omekšalu želatinu.... Kad se skoro ohladi preliti tortu...
Greške su nevidljive, a zapravo se radilo o količini želatine i vrhnja... kreme ! Želim je svesti na minimum, ali ne ide bez nje...!
Greške su nevidljive, a zapravo se radilo o količini želatine i vrhnja... kreme ! Želim je svesti na minimum, ali ne ide bez nje...!
Napravite duplu količinu umaka trebat će vam!
Nema komentara:
Objavi komentar