petak, 29. travnja 2016.

Kroasan torta


Potrebno:
300g Plazma keksa (u komadu)
200g Eurokrema
2 pudinga od vanile 
9 kašika brašna
9 kašika šećera
1 l mleka
2 žumanceta
100g čokolade za kuvanje
1 velilka kesa mini kroasana od čokolade + jedna mala (ili 3 male kese)
250g margarina
200g šlaga
200ml soka od pomorandže (ili Fante)

Priprema:
Pomješati brašno sa praškom za puding. Umutiti žumanca sa mlijekom i šećerom. Polako uliti smjesu u brašno (sa pudingom) Sve dobro izmješati i kuvati na laganoj vatri. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti 250g margarina i dodati ohlađenom filu. Umutiti mikserom. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati 100g rastopljene čokolade za kuhanje.

A Sada mali trik 
 Podlogu na koji se ređa keks poprskati vodom. Vodu istresti i posuti podlogu kristal šećerom. Na ovaj način keks se neće zalijepiti za podlogu i lako se vade uredni parčići!


Sada slaganje torte:
Keks na kratko potopiti u sok i redati na podlogu.
Preko keksa naneti čokoladni fil.
Kroasane preseći na pola po dužini i isječenu stranu okrenuti na gore.
Preko kroasana premazati žuti fil.
Eurokrem blago zagrijati u micro ili na pari, pa premazati preko žutog fila. Ukoliko je fil suviše rijedak možete tortu staviti 30 min u frižider da se malo stegne, a onda premazati eurokremom.
Preko Eurokrema  premazati umućeni šlag i ukrasiti tortu po želji.

Torta je veoma velika, na kraju je bila dimenzija 27cm x 33cm,a visoka 5cm.
Od 300g keksa ostala su mi samo 2 komada, a keks sam redala u 4 reda.
Potroši se oko 15 komada kroasana. Ukoliko želite višu tortu možete stavljati cele kroasane, samo ih prethodno umočite u sok ili mlijeko.
Ovaj recept može imati razne verzije. Umijesto da se fil djeli možete iskombinovati da ceo fil bude od vanile sa čokoladnim kroasanima, ili čokoladni sa kroasanima od vanile (šampanjca...). Možete naizmjenično ređati različite kroasane da se dobije efekat šahovske table... Pustite mašti i nepcima na volju :-)

Nema komentara:

Objavi komentar